Νέα κίτρινη κάρτα

Νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης προβλέπει η Κομισιόν, εν μέσω της χρηματιστηριακής κρίσης αλλά και της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ στις εαρινές της προβλέψεις που ανακοινώνει τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει και νέα άνοδο του πληθωρισμού, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ίσως χρειαστεί νέα αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν προς το παρόν παγώνει τις εκτιμήσεις της, υιοθετώντας τυπικά τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα 2008 και 2009.

Αναμένεται να επαναλάβει τις συστάσεις της προηγούμενης έκθεσης για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ενδεχομένως τη λήψη μέτρων για το 2009, ώστε να υπάρξει μηδενικό έλλειμμα το 2010, μείωση του μεγάλου δημοσίου χρέους και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγείας και της συνταξιοδότησης.

Ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε στο ΣΚΑΪ ότι οι προβλέψεις έχουν παγώσει για όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωζώνης καθώς είναι αδύνατες προς το παρόν, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει πρόβλημα σύμπλευσης στον τρόπο εκτίμησης των στοιχείων με τη Γιούροστατ.
Πηγή: skai.gr