Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση 15ετούς ομολόγου- Στο 1,15% το επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου .Το αρχικό επιτόκιο τοποθετήθηκε στο 1,28%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 1,15 - 1,20% και στόχος είναι η άντληση 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στόχος είναι να υπάρξει χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%, καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα , «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών». Οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, ΗSBC και JP Morgan ενεργούν ως ανάδοχοι.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 2,5 δισ. ευρώ μέσω 15ετων ομολόγων τον Φεβρουάριο, 5 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετων ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετων ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Με την εν λόγω έκδοση των 15ετων ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP / ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρω. Ωστόσο, ότι από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο σκλήρο μαξιλάρι των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ