Νέα διόγκωση του μισθολογικού κόστους από ασφάλιση και φόρους

Νέα σημαντική αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και στους φόρους που καταβάλουν οι έλληνες εργοδότες καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.

Ο μέσος καθαρός μισθός στην χώρα μας αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όμως οι λοιπές υποχρεώσεις των εργοδοτών αυξήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό 3,2%.

Πρόκειται για τουλάχιστον το πέμπτο συναπτό τρίμηνο που το ασφαλιστικό και φορολογικό κόστος εργασίας διογκώνεται με μεγαλύτερους ρυθμούς από τις καθαρές απολαβές των μισθωτών. Οι μοναδικές άλλες χώρες της ευρωζώνης που παρατηρείται αυτή η σταθερά είναι η Ιταλία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Στον υπερκλάδο των υπηρεσιών, όπου απασχολούνται οι περισσότεροι Έλληνες, ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο όμως οι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 7,5%.

Αντίθετα, στους υπερκλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης καταγράφηκαν μειώσεις μεικτών μισθών 8,5% και 0,1% αντίστοιχα.

Σε μία περαιτέρω ένδειξη πως η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει ακόμα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στα μέσα εισοδήματα, η προαναφερθείσα αύξηση των καθαρών αποδοχών κατά 1,5% ήταν σαφώς κάτω από την μέση αύξηση 2,9% που καταγράφηκε στην ευρωζώνη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις διαπιστώθηκαν σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, την Ρουμανία (13,9% στους μεικτούς μισθούς) και την Λετονία (13,2% στα μεικτά και 12,1% στα καθαρά).
Πηγή: skai.gr