Μοσκοβισί και Έτινγκερ προς Ρώμη: Μην ξεπεράσετε το 3% στο έλλειμμα

Ευθεία προειδοποίηση στην ιταλική κυβέρνηση να μην ξεπεράσει το προβλεπόμενο από την ΕΕ όριο του 3% στο δημόσιο έλλειμμα απηύθυνε την Παρασκευή η Κομισιόν δια των Πιερ Μοσκοβισί και Γκίντερ Έτινγκερ στον απόηχο της δήλωσης του Ντι Μάιο. 

‘’Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ξεπεραστεί το όριο του 3%, όλα είναι πιθανά. Αλλά δεν μπορούμε να το πούμε τώρα, εργαζόμαστε πάνω στη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό’’ είχε δηλώσει την Τρίτη ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Ιταλία να καταβάλει "σημαντικές προσπάθειες" στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της, απάντησε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. "Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να ελέγξει το δημόσιο χρέος της" διεμήνυσε. 

Ο Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει "σημαντικές προσπάθειες", αν και εξήγησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει την αναλογία του δημοσιονομικού της ελλείμματος προς το ΑΕΠ της κατά 0,6% στον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος παραδέχθηκε εξάλλου ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη ενδέχεται να είναι δύσκολες και πρόσθεσε ότι "δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς" το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικοί στην Ιταλία που είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε την Ιταλία για το υψηλό δημόσιο χρέος της, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ, και προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών ενδέχεται να διαβρωθεί, αν αυξήσει το χρέος της.

"Πρέπει να προσέξουμε να μην αυξηθεί πολύ το επίπεδο του χρέους της Ευρώπης", επεσήμανε ο Έτινγκερ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. "Δεν μπορούμε να συσσωρεύουμε παράλογα νέα χρέη", τόνισε.

Ο Γερμανός επίτροπος εξήγησε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την απειλή της Ιταλίας να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αν οι χώρες μέλη δεν δεχθούν να μοιραστούν το βάρος των νέων αφίξεων μεταναστών. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ιταλία, ως μέλος της ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα χρήματα που τής αναλογούν, καθώς επωφελείται από τις επιδοτήσεις του μπλοκ.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχει το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, θα παρουσιάσει τους νέους στόχους της για τα δημοσιονομικά και το ΑΕΠ της χώρας το Σεπτέμβριο και θα θέσει τον προϋπολογισμό του 2019 προς έγκριση από το κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια αυτός θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr