Μικρότερες δόσεις φόρου και ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση στα ενοίκια

Μικρότερο φόρο εισοδήματος, αλλά και ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου να παρέχεται έκπτωση για φορολογικές οφειλές σε όσους υπέστησαν απώλειες 40% επί των ενοικίων που εισέπραξαν.

Αν και δε θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό για τη φορολογική τους δήλωση, στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» στο Taxisnet μπορούν να δουν ότι ο οφειλόμενος φόρος έχει υποστεί μείωση περιορίζοντας έτσι και το ποσό των δόσεων που πρέπει να πληρώσουν.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι μικρότερες από την έκπτωση που δικαιούνται, δεδομένου ότι το 1/3 των απωλειών από τα μισθώματα συμψηφίζεται με φόρους, θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί με τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ ή άλλες οφειλές. 

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, η ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδώσει τα εκκαθαριστικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Αν και το «κούρεμα» των ενοικίων κατά 40% στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού εκπνέει στο τέλος Αυγούστου, το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει νέα παρέμβαση, παρόλο που θεωρείται σχεδόν βέβαια η κατάργηση της υποχρεωτικότητας του μέτρου σε όλους τους κλάδους, με εξαίρεση την εστίαση. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο κλάδο εξετάζεται και ένα νέο μοντέλο κάλυψης μέρους των ζημιών (από το δημόσιο) που οικειοθελώς θα αποδεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε συνεννόηση με τους μισθωτές , ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας. Οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ληφθούν έως το τέλος της εβδομάδας, με το νέο «μικτό» σύστημα κάλυψης μέρους των ζημιών των ιδιοκτητών να βρίσκεται στο τραπέζι.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση Βεσυρόπουλου, προβλέπουν ότι ο εκμισθωτής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που δεν εισπράττει το 40% των μισθωμάτων λόγω των υποχρεωτικών μέτρων της μείωσης μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το μη εισπραττόμενο ποσό και δεν υποχρεούται στην αναγραφή των ποσών αυτών κατά την υποβολή της ετήσιας δήλωσης φόρου εισοδήματος.  Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωση ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές προς τη φορολογική αρχή με καταληκτική ημερομηνία καταβολής από 31.7.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση Βεσυρόπουλου, το ποσό της έκπτωσης αφορά σε φορολογικές οφειλές με προθεσμία καταβολής από την 31.7.2020 και μετά, με την ακόλουθη σειρά:

1.     από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που προκύπτουν μετά από πράξη διοικητικού προσδιορισμού η οποία εκδίδεται βάσει εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης,
2.     του ΕΝ.Φ.Ι.Α.,
3.     από Φ.Π.Α.,
4.     κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Πηγή: skai.gr