Μηδενίστηκαν οι «παλιές» εκκρεμείς συντάξεις- Διπλός «μποναμάς» το 2023 για τους συνταξιούχους

του Χρυσόστομου Τσούφη

Μια από τις μεγαλύτερες «γάγγραινες» του ελληνικού Δημοσίου, ένα ζήτημα για το οποίο επικρίθηκαν και λοιδορήθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις είτε στις ροτόντες των Βρυξελλών είτε στα ..μανταλάκια εγχωρίων και διεθνών ΜΜΕ, έφτασε σχεδόν στη λύση του.  

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε γνωστό ότι όλες οι αιτήσεις συντάξεων που υποβλήθηκαν από το 2018 και πριν έχουν πια εκκαθαριστεί, οι συνταξιούχοι έχουν πάρει τις συντάξεις τους.  

Για το 2019 σε εκκρεμότητα βρίσκεται μόλις το 1% και περίπου το 7% για το 2020. Σύμφωνα όμως με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, οι δικαιούχοι αυτών θα έχουν λάβει τα χρήματα τους έως το τέλος Ιουνίου.  

Για τις από εδώ και πέρα συντάξεις και βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να βγάζει τις νέες συντάξεις εντός 3 μηνών. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, η σύνταξη θα εκδίδεται συνδυάζοντας το υπάρχον ασφαλιστικό ιστορικό και του ασφαλισμένου και των δικαιολογητικών που έχει υποβάλει και τεκμηριώνουν επιπλέον χρόνο ασφάλισης.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα γίνεται μετά την απονομή της σύνταξης.  

Το 2023 φέρνει διπλό μποναμά για τους συνταξιούχους. Ο Κωστής Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η κατάργηση από το νέο έτος και για τους συνταξιούχους. Επιπλέον μετά από 12 χρόνια ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις όλων των συνταξιούχων ανεξαρτήτως ασφαλιστικού ταμείου. Το ύψος της αύξησης των συντάξεων δεν θα αποτελέσει ούτε προϊόν κυβερνητικής απόφασης ούτε αποτέλεσμα κάποιας διαπραγμάτευσης.

Θα προκύψει από το ήμισυ του αθροίσματος της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού , δεν θα μπορεί όμως να είναι μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό.   

Πηγή: skai.gr