Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ψηφιακά από φθινόπωρο – Στα συμβολαιογραφεία όλη η διαδικασία

Τη δημιουργία ενός συστήματος Ψηφιακού Φακέλου για τη μεταβίβαση ακινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ο Ψηφιακός Φάκελος που θα έχει στη διάθεσή του ο συμβολαιογράφος. Ο Φάκελος θα «τραβάει» όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης από τις αντίστοιχες υπηρεσίες όπως είναι για παράδειγμα η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ.

«… και όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο θα είναι one stop shop», τόνισε ο υπουργός με μόνο «αστερίσκο» τα αυθαίρετα για τις οποίες θα πρέπει πρώτα ο μηχανικός να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον κ. Περρακάκη, αφού το νομοσχέδιο ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το φθινόπωρο.

Κτηματογράφηση στο 90% μέσα σε δύο χρόνια

Ένα άλλο βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι το Κτηματολόγιο, καθώς όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στη χώρα μας το ποσοστό κτηματογράφησης είναι στο 35% και στόχος είναι να φτάσει στο 90% μέσα σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ο παγκόσμιος μέσος όρος βημάτων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση είναι τα 4,7 και στην Ελλάδα είναι 11, ενώ απαιτούνται στη χώρα μας συνολικά 17 πιστοποιητικά. «Αυτό πρέπει να λυθεί τόνισε».

Πηγή: skai.gr