Μεταποιητική παραγωγή: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα

Στην ανάπτυξη επέστρεψε η μεταποιητική παραγωγή στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον σημαντικό για την οικονομία δείκτη PMI. Ενισχύθηκε στις 50,1 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 48,7 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το όριο του 50 που σηματοδοτεί ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα, όσο και της εισροής νέων παραγγελιών στα εργοστάσια των κατασκευαστών.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν και τα εργοστάσια επλήγησαν από τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ουκρανία.

Ο δείκτης PMI μειώθηκε στις 50,7 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 13 μηνών και χαμηλότερο από τις 50,8 μονάδες της πρώτης εκτίμησης. Παρά ταύτα, ο Αύγουστος ήταν ο 14ος συνεχόμενος μήνας με τιμή του PMI πάνω από τις 50 μονάδες, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάκαμψης και ύφεσης.

Οι εταιρείες αύξησαν ελάχιστα τις τιμές τους τον περασμένο μήνα και η μεταποιητική δραστηριότητα στη Γαλλία μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 15 μήνες - απογοητευτικές ειδήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της την ερχόμενη Πέμπτη. Ο δείκτης PMI που μετρά τη βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε χαμηλό 14 μηνών, στις 51 μονάδες από 52,7 μονάδες τον Ιούλιο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ