Μειώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία

Η εμπιστοσύνη των Ιαπώνων καταναλωτών προς τις δυνατότητες της οικονομίας της χώρας τους μειώθηκε το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση τον Αύγουστο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, από το Τόκιο, επικαλούμενο σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Ο δείκτης που καταγράφει την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 46,3 μονάδες, από τις 47,6 που ήταν τον Αύγουστο. Για τη διαμόρφωση του δείκτη υποβάλλονται ερωτήσεις σε 4.304 νοικοκυριά που έχουν τουλάχιστον δύο μέλη και σε 1.439 μ` ένα μέλος. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, τότε οι μετέχοντες στη σφυγμομέτρηση βλέπουν με αισιοδοξία τις εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών, αυτό ανήλθε τον Αύγουστο στα 1,48 τρισεκατομμύρια γεν (περίπου 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ), σημειώνοντας αύξηση 22,2%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς εκτιμούσαν πως το εν λόγω πλεόνασμα δε θα αυξηθεί πάνω από 19,3%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος (+36% σε ετήσια βάση), που ανήλθε στα 312,4 δισεκ. γεν.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr