Μειώθηκε η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών

Η εμπιστοσύνη των γερμανών επενδυτών μειώθηκε το Νοέμβριο -για δέκατο συνεχόμενο μήνα- χωρίς όμως η μείωση αυτή να είναι τόσο κάθετη όσο τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης ZEW, που συντάσσει το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Έρευνα (ZEW), μειώθηκε στο -28,5 το Νοέμβριο, από -27,4 που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τη δέκατη συνεχόμενη μείωση του δείκτη -που μετρά το κλίμα μεταξύ των επενδυτών και των αναλυτών- ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1993. Στην έρευνα του Νοεμβρίου συμμετείχαν περίπου 300 αναλυτές και επενδυτές.
Σύμφωνα με στελέχη του ZEW, η έρευνα αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες ανησυχίες σχετικά με την παγκόσμια οικονομία και πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων. Πάντως, όπως αναφέρουν, ο δείκτης δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ανακάμψει το Μάιο του 2007 από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης, η οποία προκλήθηκε από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης και από άλλες φορολογικές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2007.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr