Κλείσιμο

Μεικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση σημειώνουν οι μετοχές των Peugeot και DaimlerChrysler μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ημερών και την αύξηση του κόστους του δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας.
Η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε χθες στα 47,10 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Αυγούστου, εν μέσω ανησυχιών για διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού, καθώς επιχειρήσεις κοινής ωφελείας περιόρισαν την παροχή ρεύματος στη Yukos. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε σήμερα στα 46,70 δολάρια το βαρέλι.
Η Fed προχώρησε χθες σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25%, στο 1,75%, και επέμεινε στο σχέδιό της να προχωρήσει σταδιακά σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της στο μέλλον.
Απώλειες 0,6% σημείωσε η μετοχή της υπ` αριθμόν πέντε παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler και 0,5% η μετοχή της υπ` αριθμόν δύο ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας Peugeot.
Ανοδο 0,4% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Royal Dutch Petroleum. Η υπ` αριθμόν τρία παγκοσμίως πετρελαϊκή εταιρία θα αποκαλύψει στο Λονδίνο τη στρατηγική της. Αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι η Shell ενδέχεται να πωλήσει στοιχεία του ενεργητικού της, συνολικής αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων.
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών που σχετίζονται με την τεχνολογία των ημιαγωγών, καθώς η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγηση της για τον τομέα, επικαλούμενη «όχι λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο».
Απώλειες 2,2% σημείωσε, τέλος, η μετοχή της Carrefour, καθώς η Guyenne et Gascogne SA - η μεγαλύτερη εταιρία στη Γαλλία που έχει λάβει φραντσάιζινγκ από την κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρία λιανικών πωλήσεων - αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την κερδοφορία της ενώ γνωστοποίησε μείωση των κερδών της.
Στις 11.24 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου ο δείκτης FTSE σημείωνε κέρδη 0,18%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 παρέμενε αμετάβλητος, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,01%, ενώ στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax υποχωρούσε σε ποσοστό 0,18%.
Πηγή: skai.gr