Μεγάλο σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης των οικονομικών του Πρόντι και της συζύγου του

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι και η σύζυγός του κατασκοπεύονταν τα δύο τελευταία χρόνια από κρατικούς υπαλλήλους που έκαναν παράνομους ελέγχους στις επιστροφές φόρου του ζεύγους και στα προσωπικά οικονομικά τους στοιχεία, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστικές πηγές.
Η έρευνα της οποίας ηγούνται εισαγγελείς του Μιλάνου έδειξε ότι τα προσωπικά οικονομικά στοιχεία του κεντροαριστερού ηγέτη Πρόντι, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά από την επιτυχία του στις εκλογές του Απριλίου, είχαν ερευνηθεί προσεκτικά «πολλές, πολλές φορές», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του κ. Πρόντι, Σίλβιο Σιρκάνα, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «ταράχτηκε και ενοχλήθηκε βαθύτατα» από τις πληροφορίες αυτές. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι από όλους αυτούς τους ελέγχους δεν προέκυψε απολύτως τίποτε παράνομο στα οικονομικά του πρωθυπουργού και της συζύγου του.
Οι εισαγγελείς του Μιλάνου έχουν ανακρίνει έως τώρα 128 αξιωματούχους πολλών σχετικών κρατικών υπηρεσιών και σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλες ιταλικές πόλεις, που προς το παρόν δεν ανακοινώνονται.
Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό εάν αυτοί οι παράνομοι έλεγχοι συνεχίστηκαν και όταν ο κ. Πρόντι ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δουλειά πολιτικών του αντιπάλων της κεντροδεξιάς. «Είναι σαφές ότι μόνο απαράδεκτοι πολιτικοί στόχοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την παρανομία», δήλωσε ο κεντροαριστερός βουλευτής Τζιανκλαούντιο Μπρέσα.
Αυτή η τελευταία αποκάλυψη έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά σκανδάλων για παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους που είχαν διαπραχθεί επί κεντροδεξιάς διακυβέρνησης του πανίσχυρου και πάμπλουτου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Κατά την έρευνα οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι και άλλες ιταλικές πολιτικές προσωπικότητες αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες είχαν υποστεί τους ίδιους παράνομους ελέγχους στα οικονομικά τους.
Ο γνωστός πρώην δικαστής και νυν υπουργός Υποδομών, Αντόνιο ντι Πιέτρο ζήτησε τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και θα προσπαθήσει να αποκαλύψει «τους λόγους που οδήγησαν στις παράνομες αυτές δραστηριότητες».
"Ποιός μπορεί να διέταξε κάτι τέτοιο; Αυτή η πράξη μπορεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία μας», τόνισε ο κ. ντι Πιέτρο που ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν είναι εδικά ο κ. Πρόντι και η γυναίκα του, που έτσι κι αλλιώς είναι αξιοσέβαστα πρόσωπα, ούτε και οι άλλοι πολιτικοί και επιχειρηματίες που υπέστησαν αυτήν την παρανομία, αλλά το «ποιος και γιατί ζήτησε να γίνει αυτό».
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr