Μεγάλη υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα το 8μηνο με μπροστάρη τα έσοδα

Μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφηκε το πρώτο οκτάμηνο του έτους, με «όπλο» την πολύ καλή επίδοση στα έσοδα, καταλαγιάζοντας τις όποιες ανησυχίες για δημοσιονομική αστοχία.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα ύψους 272 εκατομμυρίων.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33,1 δισεκ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 7,9% τον στόχο. Η οικοδόμηση του πλεονάσματος υποστηρίχθηκε και από το σκέλος των κρατικών δαπανών, όπου εξοικονομήθηκαν 965 εκατ. έναντι του στόχου.

Παρά ταύτα τα στοιχεία φανερώνουν πως η θετική εικόνα βασίζεται σε έναν βαθμό σε παροδικούς παράγοντες.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ η απότομη υπέρβαση στα έσοδα οφείλεται κυρίως σε δύο μοναδικά γεγονότα: Την είσπραξη 1,1 δισεκ. ευρώ από την επέκταση της παραχώρησης του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», που αρχικά είχε προϋπολογιστεί για πέρυσι, και την εισροή 644 εκατομμυρίων από κέρδη ελληνικών ομολόγων που κατέβαλε στην Αθήνα το ευρωσύστημα τον Μάιο, που δεν είχε προϋπολογιστεί.

Στις δαπάνες πάνω από το ένα τρίτο της εξοικονόμησης προήλθε από υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά 380 εκατ. ευρώ.

Το ΠΔΕ θεωρείται πολύτιμο εργαλείο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και υποχρηματοδοτούνταν συστηματικά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τάση που δεν έχει αντιστραφεί έως σήμερα.

Η ανάλυση των πηγών εσόδων θα δοθεί όταν ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων.
Πηγή: skai.gr