Με «αέρα» 3,5% αναπτύχθηκαν οι ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο

Ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 3,5% σε ετήσια βάση κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο του έτους η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσιγκτον.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2%, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για την δεύτερη καλύτερη τριμηνιαία επίδοση την τελευταία τετραετία.

Μπροστάρης της ανάπτυξης ήταν η εγχώρια κατανάλωση, η οποία αναλογεί στα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 3,6%, ήτοι 0,4 μονάδες χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Το ερώτημα όμως παραμένει είναι εάν τα ψηλά ποσοστά ανάπτυξης θα έχουν διάρκεια.

Οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας στηρίζονται εν μέρει από τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση Τραμπ, οι οποίες έχουν ενισχύσει την κατανάλωση και έχουν τονώσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ωστόσο, σε βάθος χρόνου η ώθηση που δίνει το φορολογικό πακέτο θα μειωθεί, ενώ το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται λόγω των περιορισμένων φορολογικών εισπράξεων θα οδηγήσει σε αύξηση ελλείμματος και χρέους.
Πηγή: skai.gr