Μακρύς ο δρόμος μέχρι την ανάκαμψη

Στα μέσα του 2010 μεταθέτουν την έξοδο από την οικονομική κρίση ο πρόεδρος του Eurogroup και ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη θα πάρει περισσότερο χρόνο από τις αρχικές προβλέψεις.

Η οικονομική κρίση συνεχίζεται και βαθαίνει, εκτίμησαν οι κκ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Χοακίν Αλμούνια, μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Το Ecofin υιοθέτησε τις συστάσεις της Κομισιόν για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που στοχεύει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Το συμβούλιο κάλεσε μεταξύ άλλων την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία της από φέτος, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μονίμου χαρακτήρα για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η συγκρατημένη μισθολογική πολιτική στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον, ζήτησε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της στα συστήματα υγείας και συντάξεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος , ερωτηθεί για το εάν η κυβέρνηση θεωρεί αρκετά τα μέτρα που έχει λάβει για να επιτύχει τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, κάτω απο το 3% του ελλείμματος το 2010, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι στόχοι της κυβέρνησης θα επιτευχθούν και πρόσθεσε ότι όλα τα άλλα τα οποία συζητούνται περιέχονται στη σφαίρα των υποθέσεων.

Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι το σχέδιο που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση είναι σχέδιο που αγγίζει τις πτυχές της πραγματικής οικονομίας και τόνισε ότι το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται και προσαρμόζεται, κάτι που κάνουν όλες οι χώρες με δεδομένο ότι οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ecofin ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κείμενο του Ecofin επιβεβαιώνει ότι η χώρα δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση. Την στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα αρνητικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ και σήμερα το Ecofin υιοθέτησε ένα κείμενο για την χώρα μας που επιβεβαιώνει αυτήν την αναξιοπιστία καθώς και το ότι η χώρα μπαίνει στην κρίση ανοχύρωτη εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης αλλά και των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών.

Διπλασιασμός πόρων για την κρίση

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας υιοθέτησε τις συστάσεις για τα προγράμματα σταθερότητας της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας απάντησαν θετικά στην έκκληση του ΔΝΤ για διπλασιασμό, στα 500 δισ. δολάρια, των πόρων που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Είναι σημαντικό να έχει το ΔΝΤ τα κατάλληλα οικονομικά μέσα για να βοηθήσει χώρες οι οποίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την τρέχουσα κρίση, τονίζεται σε σχετικό έγγραφο.

Φόβοι για τη Ρουμανία

Την ίδια ώρα, πάντως, η κυβέρνηση της Ρουμανίας, με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά τη στήριξή της κάνοντας λόγο για δραματική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της ρουμανικής οικονομίας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις και όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία.
Πηγή: skai.gr