Λαγκάρντ: Η απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ήταν παράνομη

H απευθείας αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων που έχουν εκδώσει κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική υποχρέωσή τους να ασκούν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σε απαντητική επιστολή της σε ευρωβουλευτή.

Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με κάποιες άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα απευθείας από εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις, αγοράζοντάς αυτά μόνο στη δευτερογενή αγορά, παρά το ότι θα διαθέσει 1,1 τρισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό φέτος.

«Οι Συνθήκες θεωρείται ότι εννοούν πως η αγορά κρατικού χρέους από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε τη δυνατότητα του στόχου της ενθάρρυνσης μίας τέτοιας πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή της με χθεσινή ημερομηνία.

Σε επιστολή της σε άλλον ευρωβουλευτή, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η παροχή του λεγόμενου χρήματος από το ελικόπτερο δεν συζητήθηκε ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο και συνεπώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν κάποια επίσημη θέση για το μέσο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ