Κύμα ρευστοποιήσεων

Κύμα ρευστοποιήσεων
Αναστάτωση για άλλη μία φορά στις αγορές προκάλεσαν οι ανησυχίες για κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων.

Σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός πρόεδρος
Οι αγορές, ωστόσο, δε φάνηκε να πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του αμερικανού προέδρου. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,83% και ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατά 2,16%.

Ο δείκτης Standard and Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.453,09 μονάδες, μειωμένος κατά 44,40 μονάδες ή 2,96%.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι δείκτες σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές που θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής ο δείκτης Nikkei κατέγραφε απώλειες 2,6%

Οι απώλειες ξεπερνούν το 3% στα άλλα μεγάλα χρηματιστήρια της Ασίας, όπως του Χονγκ Κονγκ, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης.

Στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το Λονδίνο υποχώρησε την Πέμπτη κατά 1,92%, η Φραγκφούρτη κατά 2% και το Παρίσι κατά 2,17%.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες επενέβησαν σε μία προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών, ρίχνοντας στις χρηματαγορές κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιστορία της, διοχετεύοντας μέσα σε λίγες ώρες ένα ποσό 95 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4% σε 49 τράπεζες της Ευρωζώνης. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν την απαιτούμενη ρευστότητα.

Ανάλογες ενέργειες έγιναν και από τις κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι τράπεζες στη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.

Στον αντίποδα, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι παγώνει τρία επενδυτικά της ταμεία, καθώς αδυνατεί να τα τιμολογήσει λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης.

 

Πηγή: skai.gr