«Κύμα κακοκαιρίας Ερντογάν» στην τουρκική οικονομία: Νέες καρατομήσεις, πάνω από 9 λίρες το ευρώ!

«Κύμα κακοκαιρίας… Ερντογάν» έχει ενσκήψει στη τουρκική οικονομία, με την τουρκική λίρα να καταγράφει νέα «βουτιά» στις αγορές μετά τις νέες καρατομήσεις στις οποίες προέβη μεταμεσονύχτια ο τούρκος πρόεδρος. 

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, κατά τη συνήθη πρακτική του ο Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τρία μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και διόρισε στη θέση τους δύο νέα μέλη,ενώ, μέχρι στιγμής, κράτησε το διοικητή, μέχρι στιγμής την τρίτη αλλαγή στην κεφαλή της τράπεζας, αν και η τέταρτη είναι πολύ πιθανή…

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η συνάντηση του διοικητή τη κεντρικής τράπεζας με τον τούρκο πρόεδρο, όπου δείχνει «μια ωραία ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο…

Μετά τις αποφάσεις του προέδρου σημειώθηκε νέα υποτίμηση της λίρας. Είναι ενδεικτικό ότι το δολάριο έχει ξεπεράσει τις 9 λίρες (9,16), ενώ το ευρώ προσεγγίζει τις 11 λίρες (10,62). 

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 ο βασικός μισθός στη γείτονα ήταν 384 δολάρια, περίπου 330 ευρώ, ενώ τώρα οι Τούρκοι έχουν χάσει περίπου 100 δολάρια περίπου 71 ευρώ από την αρχή του χρόνου. 

Λόγω του πληθωρισμού, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι μισθοί αυξάνονται ονομαστικά, αλλά ο πληθωρισμός «κατασπαράζει» τις θεωρητικές αυξήσεις. Παράλληλα, η κατακόρυφη αύξηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμορφώνουν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για την τουρκική οικονομία.

Πηγή: skai.gr