Ξεκινά ο 4ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Ευνοϊκότεροι όροι - Oι δικαιούχοι συμμετοχής

Ξεκινά ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με ακόμα ευνοϊκότερους όρους ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, προκειμένου να καλυφθούν οι πρόσθετες ανάγκες στήριξης της πραγματικής οικονομίας στην τρέχουσα φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. 

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (αρ. ΓΔΟΥ 281) σχετικά με τη «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020» δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 5047/14.11.2020).

Αναλυτικά:

Δικαίωμα συμμετοχής

Επιπλέον των επιχειρήσεων που είχαν δυνατότητα ένταξης στους προηγούμενους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στον 4ο κύκλο ισχύουν τα εξής:

- Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων), υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο-Οκτώβριο) και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
- Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», δικαιούνται να συμμετάσχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου, εφόσον έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ.
- Αποκτούν, πλέον, δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

Ύψος ενίσχυσης

Οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν:

(α) οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή, σταθερό ποσό 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου,
(β) για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ. Επιπλέον για τις επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ισχύει το κατώτατο όριο αναλογικά με τον αριθμό εργαζομένων (2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους, 4.000 ευρώ έως 5 εργαζόμενους, 8.000 ευρώ έως 20 εργαζόμενους, 15.000 ευρώ έως 50 εργαζόμενους και 30.000 ευρώ άνω των 50 εργαζομένων).

Οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί με κρατική εντολή θα λάβουν:

(α) οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή σταθερό ποσό 1.000 ευρώ, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου,
(β) για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 1.000 ευρώ.

Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχόλησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Όσον αφορά στο υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης, για το χρονικό διάστημα έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος, κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής είναι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να έχει υποβάλει προηγουμένως στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα στοιχεία του κύκλου εργασιών ΦΠΑ, για επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, ή τα ακαθάριστα έσοδα, για επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, των προηγούμενων μηνών. Για αυτό τον σκοπό, καλούνται οι επιχειρήσεις να υποβάλουν άμεσα τα σχετικά στοιχεία.

Κατόπιν, εντός των επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, όπου θα παρουσιάζεται απευθείας το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης.

Επισημαίνεται ότι έχει καταργηθεί η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έπρεπε να υποβληθεί σε προγενέστερο στάδιο, όπως ίσχυε στους προηγούμενους τρεις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Πηγή: skai.gr