Κρίση Ουάσινγκτον – Πεκίνου

Τη δυσφορία του για τις αμερικανικές διαμαρτυρίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σε ότι αφορά στην "εμπορική πειρατεία" στην Κίνα, εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Ου Γι.

Ο ίδιος προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οι διαμαρτυρίες "θα βλάψουν σοβαρά" τη διμερή συνεργασία. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κίνα έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των κατοχυρωμένων ευρεσιτεχνιών.

Προ ημερών, η Ουάσιγκτον κατήγγειλε στον ΠΟΕ ότι το Πεκίνο δεν κάνει αρκετά για να τιμωρήσει τους παράνομους αντιγραφείς κινηματογραφικών ταινιών και μουσικής και ότι παραβίασε τους εμπορικούς κανόνες, επιβάλλοντας περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών ψυχαγωγίας.

"Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ έχει αγνοήσει παντελώς τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η Κίνα στον τομέα", είπε ο Ου.

Στις ΗΠΑ πολλοί αξιωματούχοι αλλά και βουλευτές αποδίδουν στο λαθρεμπόριο των DVD ένα μεγάλο μέρος του τεράστιου ελλείμματος στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα DVD στο οποίο φέρεται να υπάρχει το τελευταίο εκρηκτικό δημιούργημα του Χόλυγουντ, το "Σπάιντερμαν- 3" κυκλοφορεί εδώ και δύο εβδομάδες στους δρόμους του Πεκίνου, πριν καν φτάσει στις οθόνες των κινηματογράφων στις ΗΠΑ.

Η Κίνα σε μία προσπάθεια της να καταδείξει την αποφασιστικότητα της κατά της εμπορικής πειρατείας ανακοίνωσε το σχέδιο δράσης για την πνευματική ιδιοκτησία.
Πηγή: skai.gr