Κορωνοϊός-Νορβηγία: Επίπεδα ρεκόρ στην ανεργία τον Μάρτιο- Εξαπλασιάστηκε στο 14,7%

Κορωνοϊός-Νορβηγία: Επίπεδα ρεκόρ στην ανεργία τον Μάρτιο- Εξαπλασιάστηκε στο 14,7%

Το ποσοστό της ανεργίας στην Νορβηγία εξαπλασιάστηκε τον Μάρτιο στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εργασίας και πρόνοιας (NAV), το οποίο αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα καθώς η οικονομία ‘τράβηξε χειρόφρενο’ στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνουν εκτάκτως πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδικών σταθμών, οδηγώντας την οικονομία σε καθοδική περιδίνηση και προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

Αν και πολλές θέσεις εργασίας καταχωρούνται ως προσωρινές, όπως στα εστιατόρια και τις αεροπορικές εταιρίες, που αναμένεται να επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους όταν αρθούν εν τέλει τα μέτρα περιορισμού, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις μπορεί να πασχίσουν για να ανακάμψουν.

Η Νορβηγία, κορυφαία χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου, πλήττεται επίσης από το κραχ στην τιμή του αργού, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της, ενώ ο συγκεκριμένος κλάδος έχει επίσης ανακοινώσει απολύσεις.

«Έχουμε δει μια δραστική επιδείνωση στην αγορά εργασίας», ανέφερε η επικεφαλής της NAV Σίγκρουν Βάαγκενγκ σε ανακοίνωση. «Ενώ κάποιες ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από άλλες, βλέπουμε αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους και ως αποτέλεσμα το σύνολο της νορβηγικής οικονομίας πλήττεται σκληρά», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ