Κλείσιμο

Κομισιόν: Έρευνα στην Ελλάδα για τα ακριβά καύσιμα

Έρευνα στο κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης καυσίμων στη χώρα μας διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς διαπίστωσε σοβαρές παραβάσεις, αλλά και νόθευση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους της αγοράς. Στο σκεπτικό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί ότι κίνησε τις διαδικασίες εντοπισμού της νόθευσης του ανταγωνισμού στην αφορά καυσίμων, γιατί οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς τις συνθήκες λειτουργίας της. Η επιτροπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισης της κατάστασης μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Όπως τόνισε στο ΣΚΑΪ ο τέως γενικός διευθυντής των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Ηλίας Κονοφάγος, το πρόβλημα του ανταγωνισμού στην αγορά των καυσίμων εντοπίζεται σε όλα τα επίπεδα, αλλά ιδιαίτερα στο επίπεδο των διυλιστηρίων και των εισαγωγών, όπου με πρόσχημα τη διατήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας του δημόσιου, η αγορά παραμένει στάσιμη χωρίς οποιαδήποτε βελτίωση. Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο απαιτείται συναίνεση απο επιχειρηματίες και κυβέρνηση για να δοθεί λύση, κάτι που έχει επιτευχθεί ήδη στις αγορές τις Γαλλίας και της Γερμανίας.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο του 2008 που το μπρεντ είχε φτάσει τα 1,43 δολάρια το βαρέλι, η αμόλυβδη βενζίνη στη χώρα μας πωλείτο προς 1,27 ευρώ. Σήμερα, που η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κατά 68% ($52/βαρ), η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κατά μόλις 30% (€0,92/λιτρο) με αποτέλεσμα τα ακριβά πρατήρια να πουλούν το καύσιμο στο 1 ευρώ.

Το μέλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Δημήτρης Μακρυβέλιος ανέφερε στο ΣΚΑΪ ότι τις αποκλίσεις στην τιμή από πρατήριο σε πρατήριο – που φτάνουν ακόμα και τα 25 λεπτά , θα πρέπει να τις δει σοβαρά του ΥΠΑΝ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Πηγή: skai.gr