Οι σχέσεις Κίνας- Ελλάδας και οι επενδύσεις που θα αλλάξουν στο σκηνικό στην οικονομία μετά την πανδημία….

Μπορεί η πανδημία στο πέρασμά της να άφησε «στάχτες και αποκαΐδα» ωστόσο φαίνεται πως τους τελευταίους μήνες γίνονται στρατηγικές προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων από κυβερνητικούς εταίρους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόθεση αρκετών  παραγόντων να προσελκύσουν επιχειρηματιες ακόμη και από την Κίνα.

Αυτό αποδείχθηκε από τη διαδικτυακή διάσκεψη κορυφής που έγινε στα τέλη του Απριλίου με τη συμμετοχή επιχειρήσεων από την Ελλάδα και την Κίνα. Σε αυτή συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε πως βασική επιθυμία τόσο του ίδιου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «αποκαταστήσει την ισχυρή σχέση με την Κίνα».  «Φυσικά, η πανδημία επιβράδυνε την κατάσταση. Θέλουμε   να διαβεβαιώσουμε τους ομολόγους μας ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε προβλήματα», δήλωσε ο κ.  Γεωργιάδης.

Τα τελευταία χρόνια μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Πεκίνου στην χώρα μας περιλαμβάνει την COSCO και την επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο ένας βασικός στόχος της χώρας μας είναι να λειτουργήσει ως ένα σημείο εκκίνησης των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η συγκεκριμένη στάση, ωστόσο, φαίνεται πως δεν τηρείται και από άλλα μέλη της ΕΕ, καθώς αρκετές εταιρείες, όπως παραδείγματος χάρη ο «γίγαντας» των  τηλεπικοινωνιών, η Huawei αντιμετώπισαν αρκετά θέματα σε αγορές όπως η Γαλλία, η Δανία και η Πολωνία. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καλωσορίζει τις κινεζικές επενδύσεις», δήλωσε ο Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, επίσημου φορέα που επιθυμεί να προσελκύσει εταιρείες στη χώρα. «Ένα πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι δύο λαοί μας έχουν αρχαίους πολιτισμούς και οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται τα τελευταία 10 έως 15 χρόνια για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους», δήλωσε ο κ.  Φιλιόπουλος.

Η Ελλάδα παράλληλα με τη ναυτιλία, τις τηλεπικοινωνίες και την πράσινη ενέργεια προσπαθεί να βελτιώσει και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως η κυριαρχία της Κίνας στην κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη. Ο Xu Haifeng, πρόεδρος του κινεζικού εμπορικού επιμελητηρίου που εδρεύει στις Βρυξέλλες στην ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί σχεδόν 1.000 επιχειρήσεις, είπε πως αρκετοί επενδυτές εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενεργοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα μας. «Τα τελευταία χρόνια, το διμερές εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχει επίσης αυξηθεί σχετικά γρήγορα », δήλωσε ο Xu. «Είναι αλήθεια ότι η πανδημία COVID-19 επηρέασε το εμπόριο, αλλά περιμένουμε να ανακτήσει τη δυναμική της όταν η πανδημία τελειώσει αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr