Κατά μία μονάδα αυξάνεται ο ΦΠΑ

Με αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, αλλά και σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων από την Παρασκευή, επιχειρεί η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα των δημόσιων οικονομικών στα 5 δισ το 2006, στο πλαίσιο του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ο ΦΠΑ αυξάνεται κατά μία μονάδα- από 8 σε 9 και από 18 σε 19%- ενώ, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αυξάνεται ο συντελεστής του 4%.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, παραμένουν ως έχουν.
Στα τσιγάρα, θεσπίζεται ελάχιστος ειδικός φόρος που ισοδυναμεί με το 65% του ισχύοντος για τις πιο διαδεδομένες μάρκες.
Στα ποτά ο ειδικός φόρος αυξάνεται κατά 20%.
Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρατικής σπατάλης θεσπίζεται ανεξάρτητο σώμα δημοσιονομικών επιθεωρητών, ενώ θα καταγραφούν και οι παροχές των αξιωματούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο τη συρρίκνωση τους.
«Οι δυσκολίες στην οικονομία είναι σοβαρές αλλά πρόσκαιρες και θα ξεπεραστούν», δήλωσε με έμφαση ο υπουργός Οικονομίας. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ήπιας και αταλάντευτης δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εδωσε έμφαση στη μείωση των συνολικών κρατικών δαπανών που, όπως είπε, θα μειωθούν στην επόμενη διετία στο σύνολό τους από το 50,4% στο 49% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγού οι κοινωνικές δαπάνες.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Την ανάγκη αλλαγής πορείας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σε ερώτηση για το μικρό ύψος των αυξήσεων ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση που δε θα ήθελε να δώσει περισσότερα. Όμως, αυτά αντέχει η οικονομία μας, είπε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις Σιούφα - Σουφλιά
Μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε ότι τα μέτρα είναι αναπόφευκτα για να σταθεροποιηθεί -όπως είπε- η οικονομική κατάσταση χωρίς να επηρεαστεί το κοινωνικό κράτος και να εξασφαλιστεί το οικονομικό πρόγραμμα με ασφάλεια και σταθερότητα.
Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, χαρακτήρισε τα μέτρα «αναγκαία» για την εφαρμογή του προύπολογισμού.
Αντιδράσεις
Ομολογία αποτυχίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου τα νέα μέτρα.
«Για φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα», κάνει λόγο το ΚΚΕ.
O Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το ΣΥΝ, κατηγόρησε τη ΝΔ για αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων.
Η ΓΣΕΕ μιλά για αντεργατικά φορολογικά μέτρα Ε- και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.
H ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι η εισοδηματική πολιτική, εγκλωβίζει την πραγματική οικονομία σε κατάσταση μεγαλύτερης ανισοκατανομής του εισοδήματος.
Πηγή: skai.gr