Κλείσιμο

Καμπανάκι ΕΕ για κενό σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Προειδοποίηση πως η συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και η έλλειψη ιδιωτών επενδυτών περιορίζουν την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας ελαφρά προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας για την διετία 2019-20.

Στις εαρινές προβλέψεις της η Κομισιόν σημειώνει πως η Ελλάδα πραγματοποίησε «μεγάλη υποχώρηση» στο μέτωπο των επενδύσεων το 2018, υπολογίζοντας πως ο σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 12,2% σε ετήσια βάση.

Η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στην «βαριά» υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταγράφηκε αστοχία ύψους 513 εκατομμυρίων ευρώ.

Το επενδυτικό κενό συνοδεύτηκε από περιορισμένη δημόσια κατανάλωση, γεγονός που επίσης είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα.

Η Επιτροπή διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ανάπτυξη της τάξης του 2,2% φέτος. Με ακριβώς τον ίδιο ρυθμό αναμένεται να μεγεθυνθεί το ΑΕΠ και το 2020, δηλαδή 0,1 μονάδα χειρότερα σε σχέση με τις χειμερινές εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο.

Παρά ταύτα δεν εκφράζεται αμφιβολία που η χώρα μας θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

Αποδίδει την ανάπτυξη του 2018 πρωτίστως στην άνοδο των εξαγωγών, ενώ εκτιμά πως φέτος μπροστάρης θα είναι η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία θα τονωθεί σε έναν βαθμό από την αύξηση του βασικού μισθού.

Η τρέχουσα διετία αναμένεται
να φέρει ελαφρά βελτίωση της εικόνας σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, όμως η Επιτροπή προειδοποιεί πως η αύξηση του κόστους εργασίας θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Η αύξηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους θα επιβραδύνει επίσης την σταδιακή ενίσχυση της απασχόλησης, με τις Βρυξέλλες να υπολογίζουν πως η ανεργία θα πέσει στο 16,8% έως το τέλος του επόμενου έτους.
Πηγή: skai.gr