Κλείσιμο

"Καμπανάκι" από Γκόλντμαν Σακς για ελληνικά ομόλογα

Ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα από τη Γκόλντμαν Σακς, την ισχυρότερη τράπεζα των ΗΠΑ, που έχει άμεση σχέση με τα ελληνικά ομόλογα.

Η Τράπεζα στηλιτεύει τη βαρύτητα που έχουν οι ιδιωτικοί οίκοι αξιολόγησης σε εσωτερικές θεσμικές λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα ο Οίκος αναφέρει: "Το απίθανο, να μη δέχεται δηλαδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογα χώρας – μέλους της, ως εγγύηση για δανεισμό, αποτελεί πλέον πιθανότητα".

Αυτό απομένει να καθοριστεί από ένα ιδιωτικό οίκο αξιολόγησης (Μούντις), αν και αυτός υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η Γκόλντμαν Σακς συστήνει εμμέσως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα κριτήρια αποδοχής ομολόγων και σε κάθε περίπτωση να ξεκαθαρίσει τη στάση της στο θέμα.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Γκόλντμαν Σακς εντοπίζει ενδιαφέρουσες πηγές κερδοφορίας στη χρηματοδότηση πιεσμένων οικονομιών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι η Τράπεζα δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την πολιτική της για χάρη της Ελλάδας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται ομόλογα κρατών ως ενέχυρο κάτω από το όριο πιστοληπτικής αξιολόγησης μόνο μέχρι τα τέλη του 2010.
Πηγή: skai.gr