Ιταλικά ελικόπτερα στην Τουρκία

Η ιταλική εταιρία κατασκευής μαχητικών ελικοπτέρων Αγκούστα κέρδισε το διεθνή διαγωνισμό και η παραγγελία μαμούθ ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια 51 μαχητικών ελικοπτέρων τύπου Α129 προς εξυπηρέτηση των αναγκών της Αεροπορίας Στρατού στην Τουρκία, είναι γεγονός, αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη οικονομική εφημερίδα II Sole24 Ore.

Η εταιρία Αγκούστα Γουέστλαντ που ελέγχεται από την Φινμεκάνικα κέρδισε το διαγωνισμό και η παραγγελία των Τούρκων παρουσιάστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Αναμένεται και η υπογραφή της συμφωνίας σε επίσημη τελετή που θα πραγματοποιηθεί συντόμως στην τουρκική πρωτεύουσα. Στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρονται σχετικώς τα εξής: Στο πλαίσιο του προγράμματος Atak (Tactical Reconnnaissance and Attact Helicopter) στις 7 Σεπτεμβρίου επετεύχθη η συμφωνία με την Αγκούστα Γουέστλαντ. Θα ακολουθήσει συντόμως η επίσημη τελετή υπογραφής της εν λόγω συμφωνίας.

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών άρχισαν στο τέλος του μηνός Μαρτίου, όταν η Αγκούστα εξεδήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το πρόγραμμα Ατάκ. Μετά από πέντε μήνες η Φινμεκάνικα ανεδείχθη πρωταθλητής στη γη του Ατατούρκ. Μάλιστα, στις 30 Μαρτίου η ιταλική εταιρία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 2,7 δισ. δολ. για τη συμπαραγωγή, μέσα σε δώδεκα χρόνια, 30 μαχητικών ελικοπτέρων με δυνατότητα συμπαραγωγής άλλων 20. Και στις δυο περιπτώσεις, το σχέδιο υπήρξε προϊόν ιταλοτουρκικής κοινοπραξίας.

Η Αγκούστα Γουέστλαντ επισημαίνει στο δημοσίευμα φιλοδοξεί μετά την επιτυχία αυτή να κατακτήσει και τις αγορές των όμορων προς την Τουρκία χωρών. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Αγκούστα Γουέστλαντ ενδέχεται να λάβει και πάλι μέρος στο νέο διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για τα αμερικανικά ελικόπτερα. Τον προηγούμενο, ύψους 15 δισ. δολ. τον είχε κερδίσει η Μπόινγκ, αλλά το Κογκρέσο διαπίστωσε μια σειρά παρατυπιών και τον ακύρωσε.
Πηγή: skai.gr