Ισχυρή ανάπτυξη στο 8,2% προβλέπει η Moody's Analytics – Τα περιθώρια για νέες ελαφρύνσεις

Στο 8,2% θέτει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Moody’s Analytics. Εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία είναι μια από τις επτά οικονομίες της ευρωζώνης, η οποία ήδη έχει καλύψει τις «πληγές» της πανδημίας με όρους ΑΕΠ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι καλύτερες προβλέψεις για την ανάπτυξη, δημιουργούν τα περιθώρια για νέο κύκλο ελαφρύνσεων, με την κυβέρνηση να βάζει σε πρώτο «πλάνο» τη μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων.

Ανοικτό ενδεχόμενο πρόσθετων φοροελαφρύνσεων

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Μακεδονία".

Ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ξεπεράσει το αναθεωρημένο 5,9% (έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%), ο κ.Σταϊκούρας απάντησε: «Είναι πρόδηλο ότι όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο δημιουργούνται μεσομακροπρόθεσμα δημοσιονομικά περιθώρια για να μπορέσουμε να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις (...) Εύχομαι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να είναι ακόμα υψηλότερος (από το 5,9%), ώστε να έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο, για να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία».

 

Πηγή: skai.gr