"Ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις"

"Ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις"
Ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι με αυτόν επιδιώκεται ένα τριπλό στοίχημα, η ανάταξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το βασικό εργαλείο θα είναι η μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο - εκτός από τους ευαίσθητους τομείς -, σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με τον προϋπολογισμό δεν αυξάνεται κανένας φόρος, εκτός από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

Δίνοντας το περίγραμμα του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, η διαβούλευση για το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα, ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος φορολόγησης, σύμφωνα με τον οποίο θα θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα και τα μερίσματα θα θεωρούνται εισόδημα και άρα θα φορολογούνται όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή. Επίσης, θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους.

Μιλώντας για τις διαρθωτικές αλλαγές, ο υπουργός Οικονομικών ενέταξε σε αυτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, χαρακτήρισε δύσκολη τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος "πρέπει να απολογείται στα ευρωπαϊκά συμβούλια και να προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του" και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι αναλύσεις για την ελληνική οικονομία σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ, η οποία θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει ως επί το πλείστον πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους, καθώς πλέον ουδείς εμπιστεύεται τις επίσημες στατιστικές.

Ταυτόχρονα, αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα προσφυγής σε δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη Δευτέρα, στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους στο Ζάππειο, αλλά και την Τρίτη, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις:

"Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει, στην ουσία αποτελεί μία ακόμα διαβεβαίωση προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μην θιγεί και να ενισχυθεί η τεράστια κερδοφορία τους και σε συνθήκες κρίσης", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου για τον προϋπολογισμό του 2010, δήλωσε: "Υπό την πίεση των αγορών και της Κομισιόν, έρχεται καταιγίδα νέων σκληρών μέτρων, που θα πληρώσουν όχι οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή αλλά οι ασθενέστεροι και οι συνεπείς φορολογούμενοι. Ο δε προϋπολογισμός του 2010 είναι ήδη, πριν καν ψηφιστεί από τη βουλή, στον αέρα, καθώς η κυβέρνηση προαναγγέλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό".
Πηγή: skai.gr