Ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα τα 100 δισεκ. ευρώ – Επιστροφή στα πλεονάσματα από 2025

Ιστορική για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της χώρας μας αποτελούν τα συνολικά κεφάλαια ύψους 100 δισεκ. ευρώ (30,5 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιωτικά κεφάλαια και ΕΣΠΑ) που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια, τα οποία πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το τέλος Αυγούστου του 2026.


Το ελληνικό σχέδιο δέχεται διθυραμβικά σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ, με γερμανικές εφημερίδες να το αντιπαραβάλουν με το γερμανικό σχέδιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Κομισιόν, ενώ το ελληνικό ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν. 

Σύμφωνα με στοιχεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τα πλεονάσματα επιστρέφουν σταδιακά αλλά δυναμικά, κι από έλλειμμα -7,1% του ΑΕΠ φέτος θα πάμε σε πλεόνασμα 3,7% το 2025 χωρίς μέτρα λιτότητας, αλλά με «οδηγό» την ανάπτυξη. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι επενδυτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 88,4% οι αμοιβές κατά 9,1% και οι κοινωνικές παροχές κατά 6,2%. 

Παράλληλα, την Πέμπτη το Eurogroup ενέκρινε για την Ελλάδα τη δόση των 745 εκατ. ευρώ, ενώ τo Eurogroup έκανε δεκτή την πρόταση της Αθήνας για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο.  Πρόταση η οποία την επόμενη εβδομάδα, θα νομοθετηθεί.

Πηγή: skai.gr