ΗΠΑ: Σε υψηλό 39 ετών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Το σχόλιο του Μπάιντεν

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1982, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές επλήγη από προβλήματα στη τροφοδοσία που σχετίζονται με την πανδημία.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλησε να είναι καθησυχαστικός  όσον αφορά τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται.

"Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και των δαπανών επιβραδύνεται", υπογράμμισε σε ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές επιβραδύνονται "όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ