Ημερίδα για τον... κρόκο Κοζάνης

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου της Κοζάνης, η χρήση του στη μαγειρική, αλλά και η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία τονίστηκαν σε ημερίδα με θέμα «Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της ελληνικής γης», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οι επιστήμονες εισηγητές της ημερίδας επισήμαναν τις φαρμακευτικές δυνατότητες που έχει ο κρόκος, τονίζοντας τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την επίδρασή του στα λευχαιμικά κύτταρα, την αντιγηραντική του δράση, τη θετική του επίδραση στη νευροπροστασία και στην καταπολέμηση του άγχους, τη συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και της μνήμης, καθώς επίσης και μια σειρά από άλλες ευεργετικές δράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση του στη μαγειρική οι ειδικοί της γαστρονομίας που συμμετείχαν στην ημερίδα υπογράμμισαν την ιδιαίτερη γεύση, αλλά και το χρώμα που προσδίδει σε φαγητά και γλυκά.
Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, ο νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης Νίκος Πατσιούρας.
Ο κ. Μπασιάκος στο χαιρετισμό του επισήμανε τη συνεισφορά του κρόκου στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια κρόκου απασχολεί περίπου 1.300 αγροτικές οικογένειες, η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 5 έως 7 τόνους και αποφέρει συνολικά στην εθνική οικονομία περίπου 4,4 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην προβολή του κρόκου, αλλά και των υπόλοιπων αγροτικών ελληνικών προϊόντων ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο προβολής και προώθησης και ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής καθώς, όπως επισήμανε, στο 11μηνο του 2005 οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 24,2%.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι: Μόσχος Πολυσίου, καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, επίκουρος καθηγητής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η λέκτορας του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Φωτεινή Λάμαρη, ο λέκτορας Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Πιτσίκας, ο επικεφαλής του Εθνικού Παιδιατρικού Ινστιτούτου του Μεξικού, Fikrat Abdullaev, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων του ΑΠΘ, Μαρία Τσιμίδου, ο συγγραφέας - δημοσιογράφος Ηλίας Μαμαλάκης, ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σινάκος και ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του συμβουλίου ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Χρήστος Μασσαλάς, ο οποίος πρότεινε τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε «Αιάνιο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας» και να έχει ως έμβλημα τον κρόκο.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr