Ηλεκτροκίνηση: Σε ποια χώρα οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 50% για το 2020

Τις πωλήσεις συμβατικών Ι.Χ. αυτοκινήτων ξεπέρασαν για πρώτη φορά οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του 2020 για την αγορά της Νορβηγίας.

Συγκεκριμένα, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτέλεσαν το 54,3% των νέων πωλήσεων στη σκανδιναβική χώρα, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο 42,4% ενώ το 2010 ανερχόταν μόλις στο 1%.

Σύμφωνα με το Money Review, είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία οι πωλήσεις των ηλεκτρικών Ι.Χ. υπερέβησαν τις πωλήσεις των συμβατικών οχημάτων, δηλαδή των βενζινοκίνητων, των πετρελαιοκίνητων και των υβριδικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις των περιβαλλοντικά «ουδέτερων» Ι.Χ. επιταχύνθηκαν σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες του 2020. Ειδικά τον Δεκέμβριο, το μερίδιο τους εκτινάχθηκε στο 66,7%.

Πρωταθλήτρια εταιρεία αναδείχθηκε η Audi της Volskwagen με το e-tron, ενώ ακολούθησε η Tesla με το Model 3.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας φιλοδοξεί να τερματίσει τις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων έως το 2025. Υπό αυτό το πλαίσιο, έχει εξαιρέσει από την επιβολή φόρων όλα τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Η επιθετική στρατηγική προς την ηλεκτροκίνηση έχει καταστήσει τη σκανδιναβική χώρα σε «εργαστήριο» για τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αναζητούν βέλτιστες λύσεις στην απόδοση των κινητήρων και στην εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο στόχος για το 2021 είναι το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων να ξεπεράσει το 65%. Συνολικά, το 2020, πουλήθηκαν 151.412 νέα αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 76.789 ήταν πλήρως ηλεκτρικά.

Πηγή: Money Review