Κλείσιμο

Η χειραγώγηση μετοχών αιτία της κρίσης;

Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση των μετοχών στο Χρηματιστήριο, που μπορεί να διαδραμάτισε ρόλο στην πτώση των τραπεζών Lehman Brothers, Goldman Sachs και Morgan Stanley, διενεργούν οι δικαστικές αρχές της Νέας Υόρκης όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο.

Οι υπηρεσίες μας θα ξεκινήσουν άμεσα έρευνα για την παράνομη ακάλυπτη πώληση μετοχών, είπε ο Κουόμο στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η ακάλυπτη πώληση μετοχών είναι μια απολύτως νόμιμη επενδυτική διαδικασία που συνίσταται στο δανεισμό μετοχών με την ελπίδα ότι θα πουληθούν όταν η τιμή τους θα έχει • • /
υποχωρήσει. Ο επενδυτής καρπώνεται τότε τη διαφορά.

Η ακάλυπτη πώληση δεν είναι παράνομη (...) Όμως αν διαδίδει κάποιος ψευδείς πληροφορίες (...) με σκοπό να πέσει η μετοχή, αυτό δεν είναι σωστό, τόνισε ο Κουόμο. Για τις εταιρείες όπως οι Lehman, Morgan Stanley και Goldman Sachs, των οποίων βλέπουμε τις μετοχές να υποχωρούν τάχιστα, έχουμε καταγγελίες ότι έγιναν παράνομες ακάλυπτες πωλήσεις και αυτό ακριβώς ερευνούμε, πρόσθεσε.

Πάντως
, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκαμψε θεαματικά την Πέμπτη, στο τέλος μιας συνεδρίασης με πολλά σκαμπανεβάσματα, με την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα παρέμβει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 11.019,69 μονάδες, αυξημένος κατά 410,03 μονάδες ή +3,86% ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κέρδισε 100,25 μονάδες ή +4,78% και έφτασε στις 2.199,10 μονάδες.

Ο δείκτης Standard and Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 1.206,31 μονάδες, με αύξηση 49,92 μονάδων ή +4,32%.
Πηγή: skai.gr