Η Τουρκία προστατεύει την πιεζόμενη λίρα από την πίσω πόρτα

Να προστατεύσει την τουρκική λίρα δια της πλαγίας οδού επιχειρεί η τουρκική κεντρική τράπεζα, υπό την σκιά των νέων πιέσεων που δέχεται το νόμισμα αυτήν την εβδομάδα.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε πως αναστέλλει για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα τον δανεισμό με το βασικό επιτόκιό της, που σήμερα βρίσκεται στο 24%.

Το μέτρο αναγκάζει τις τουρκικές τράπεζες που θέλουν να αντλήσουν ρευστότητα να χρησιμοποιήσουν το εναλλακτικό ημερήσιο επιτόκιο, που είναι ακόμα υψηλότερο και ανέρχεται στο 25,5%.

Στην πράξη πρόκειται για μία «κρυφή» αύξηση του επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία καθ’ αυτόν τον τρόπο καθιστά το χρήμα πιο ακριβό, μειώνει την διαθεσιμότητά του και εμμέσως προστατεύει την λίρα.

Η συναλλαγματική αξία του τουρκικού νομίσματος υποχωρεί από τις αρχές της εβδομάδας, ειδικά στον απόηχο της απόφασης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να ακυρώσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου τον Μάρτιο η κεμαλική αντιπολίτευση επικράτησε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Οι κάλπες θα επαναληφθούν στις 23 Ιουνίου, όμως οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν ερμηνεύσει τις εξελίξεις ως απειλή για την πολιτική σταθερότητα στην γειτονική χώρα και ως μήνυμα για ανανέωση της προεκλογικής παραχολογίας.

Στις 15:40 η λίρα υποχωρεί κατά 0,83% έναντι του δολαρίου. Διαμορφώνεται στις 6,23 λίρες ανά δολάριο, που είναι η χειρότερη επίδοση για το τουρκικό νόμισμα από το περασμένο φθινόπωρο.
Πηγή: skai.gr