Η ώρα της κρίσης για τα ομόλογα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται πολλοί από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση των ομολόγων περιμένοντας να δουν τις προθέσεις των εισαγγελικών αρχών σε ότι αφορά την απόδοση ευθυνών.

Όλα τα στοιχεία του προανακριτικού υλικού θα αποσταλούν στον εισαγγελέα Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα καθώς την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να αποφασιστεί εάν η περαιτέρω διερεύνηση των σχέσεων ταμείων με τις αγοραπωλησίες ομολόγων θα ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τουλάχιστον σε 25 άτομα θα ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις όπως απιστία, απάτη, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδας αποποιήθηκε των ευθυνών της για την ελλιπή εποπτεία στα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα προβάλει την πάγια επιχειρηματολογία του και αποδίδει την ανεπαρκή παρακολούθηση του συστήματος των αποθεματικών των ταμείων στο ασαφές θεσμικό πλαίσιο. 

Η  Καθημερινή της Κυριακής έφερε στο φως της δημοσιότητας εσωτερικό έγγραφο της JP Morgan που αποκαλύπτει ότι η τράπεζα γνώριζε από τον Σεπτέμβριο του 2006 ότι το ομόλογο των 280 εκατομμυρίων θα καταλήξει στα ταμεία, δηλαδή, σχεδόν ένα μήνα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις του Αμερικανικού κολοσσού με τον ΟΔΔΗΧ και πέντε ολόκληρους μήνες πριν από την τελική έκδοση του ομολόγου.

Το έγγραφο που παρουσιάζει η Καθημερινή καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες περιφέρονται στα ασφαλιστικά ταμεία πουλώντας χρηματοπιστωτικά προϊόντα, επιχειρώντας έτσι να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον δανεισμό του Δημοσίου.

Με ανακοίνωση της η Τράπεζα της Ελλάδος σπεύδει να επαναλάβει για πολλοστή φορά ότι δεν είχε τη νομική δυνατότητα για τη διενέργεια αυτοτελών ελέγχων σχετικά με τις επενδυτικές αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση μιας υπόθεσης που ταλανίζει την επικαιρότητα 110 ημέρες.
Πηγή: skai.gr