Η Naftogaz προχώρησε στην εξόφληση

Στην πλήρη εξόφληση της Gazprom, για το φυσικό αέριο που εισήγαγε τον Φεβρουάριο, προχώρησε η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz.

Λίγο πριν η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι έλαβε το ποσό των 310 εκατομμυρίων δολαρίων από την ουκρανική Naftogaz για τα φορτία φυσικού αερίου που παρέλαβε το Φεβρουάριο, και το χρέος που απομένει είναι επιπλέον 50 εκατομμύρια δολάρια.

Νωρίτερα, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν η τελευταία δεν καταβάλει ως το Σάββατο 7 Μαρτίου το ποσό που χρωστάει για τον μήνα Φεβρουάριο. Το μέτρο αυτό μπορεί να επηρεάσει και την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

"Αν ως αποτέλεσμα των ενεργειών που γίνονται από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες στην έδρα της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz δεν γίνει η πληρωμή αυτή, θα σταματήσουμε τις παραδόσεις για τους ουκρανούς καταναλωτές και ίσως και για τους Ευρωπαίους", ξεκαθάρισε ο Πούτιν.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ένοπλοι αξιωματικοί των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών SBU εισέβαλαν στα γραφεία της Naftogaz στο πλαίσιο ερευνών τους για καταχρήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Naftogaz Σέρχι Νταβιντένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη της ομάδας αναζητούσαν τα πρωτότυπα των συμβολαίων που υπογράφηκαν ανάμεσα στη Naftogaz και τη Gazprom τον Ιανουάριο στη Μόσχα.
Πηγή: skai.gr