Η μάχη του λουκάνικου: «Πόρτα» της ΕΕ στα βρετανικά λουκάνικα ακόμα και στη Βόρεια Ιρλανδία 

«Πόρτα» της ΕΕ στα βρετανικά λουκάνικα λόγω Brexit που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου! Όπως αναφέρει το BBC, τα λουκάνικα βρετανικής... κοπής θα μπορούσαν σύντομα να μην εισάγονται ακόμα και στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Το πρόβλημα για τα λουκάνικα - μαζί με τα μπιφτέκια και άλλα κατεψυγμένα κρέατα - αφορά τμήμα της συμφωνίας του Brexit που ονομάζεται Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ. 

Γιατί απειλούνται τα λουκάνικα; Λόγω του Brexit, η Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) δεν ακολουθεί πλέον τους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η Βόρεια Ιρλανδία τους ακολουθεί, καθώς μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ.

Το θέμα αφορά τα λουκάνικα επειδή οι κανόνες της Ένωσης για την ασφάλεια των τροφίμων δεν επιτρέπουν την εισαγωγή κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος από μη μέλη - όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει πάντως περίοδος χάριτος έξι μηνών από τον Ιανουάριο, ωστόσο σύμφωνα με τους όρους του πρωτοκόλλου, η περίοδος αυτή λήγει στα τέλη Ιουνίου. 

Οι συνομιλίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, καθώς και για άλλες πτυχές του πρωτοκόλλου, είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σήμερα Τετάρτη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου George Eustice είπε στο BBC ότι η ΕΕ πρέπει να εξηγήσει γιατί πρέπει να σταματήσουν οι πωλήσεις λουκάνικων στη Βόρεια Ιρλανδία. «Δεν έχουν δώσει ικανοποιητική εξήγηση γιατί πιστεύουν ότι είναι πρόβλημα» είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Πηγή: BBC.com