Κλείσιμο

"Η κυβέρνηση θα προστατεύσει τον αδύναμο πολίτη"

Την κοινωνική διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής προσπάθησε να αναδείξει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε εν όψει του κοινωνικού διαλόγου.

"Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του, "είναι κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης, θα πάρει σκληρές και δύσκολες αποφάσεις, θα συγκρουστεί -αλλά θα φέρει αξιοπιστία".

Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η εφαρμογή πολλών και σημαντικών αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή της κοινωνίας.

Την Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών με θέμα τη διαφθορά, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού.

Διεθνών πιέσεων συνέχεια

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία συνεχίστηκαν, με το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου Bund να διευρύνεται στις 219 μονάδες βάσης από 209 μονάδες στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτίθεται να ελέγξει εντός της εβδομάδας τα οικονομικά της Ελλάδας.

Ως αιτία επικαλούνται τις αμφιβολίες για τα στοιχεία του ελλείμματος που δημοσιεύει η χώρα για φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει ανησυχίες ότι η τρύπα του προϋπολογισμού είναι ακόμα πιο μεγάλη απο αυτή που δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο, και προσδιόριζε το έλλειμμα πάνω απο 12%.

Εξάλλου, στο πρωτοσέλιδο θέμα τους – τη Δευτέρα- οι Financial Times φιλοξενούν ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο "Προειδοποίηση προς την Ελλάδα για τις αγορές ομολόγων".

Πολιτικές αντιδράσεις

Σε παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι χρέος της πολιτικής ηγεσίας είναι να πει "τη γυμνή αλήθεια στο λαό για την κατάσταση της οικονομίας", επισημαίνοντας ότι "χωρίς έντιμη και ειλικρινή εξήγηση τα επώδυνα μέτρα τα οποία θα ληφθούν θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις".

Από την πλευρά της ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ομιλία της προς τους ναυτεργάτες τόνισε ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης και την δήθεν αντιμετώπισή της ως μέσο για να ξεπεραστεί η κρίση" και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, θα καταθέσει τις προτάσεις του που είναι σε όφελος των εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τις απορρίψει, γιατί δεν ευνοούν το κεφάλαιο.

Πηγή: skai.gr