Η κυβέρνηση δεν βλέπει αύξηση των τιμών στα καύσιμα

Η κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση τιμών στα καύσιμα από την πρόσφατη επίθεση σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.

Διευκρίνισε πάντως πως οι Αρχές είναι έτοιμες και συντονισμένες ώστε να αντιδράσουν όπως χρειαστεί. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ελέγχους για την αποτροπή της αισχροκέρδειας και σημείωσε ότι εξετάζονται τροποποιήσει στην χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ο κ. Θωμάς ανέφερε επίσης ότι έχει δοθεί διαβεβαίωση από τα δύο διυλιστήρια στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και γίνεται κανονικά η φόρτωση καυσίμων.

Το κόστος της βενζίνης στην ελληνική επικράτεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο χθες, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν οριακά αυξημένη, στα 1,592 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το μέσο τίμημα της αμόλυβδης 100 οκτανίων παρέμεινε στάσιμο στα 1,815 ευρώ.

Η διεθνής τιμή του πετρελαίου τύπου Brent, που χρησιμοποιείται ως δείκτης για την τιμολόγηση πολλών άλλων ποικιλιών, αποκλιμακώνονται σταθερά το τελευταίο διήμερο μετά την απότομη αύξηση που καταγράφηκε την Δευτέρα.

Στις 14:55 η τιμή του βαρελιού διαμορφώνεται στα 64,28 δολάρια, πέφτοντας κατά 0,42% σε σχέση με το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Την Δευτέρα είχε αγγίξει τα 72 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην πτώση συνέβαλε η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει ήδη αποκαταστήσει το 50% της παραγωγής που ανεστάλη λόγω των πληγμάτων του Σαββάτου κι ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.

Η κατάσταση στις αγορές ενδέχεται αν επιδεινωθεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία κινηθούν στρατιωτικά εναντίον του Ιράν.

Η Ουάσιγκτον αποδίδει στην Τεχεράνη την ευθύνη για τις επιθέσεις, μολονότι η Ισλαμική Δημοκρατία αρνείται κάθε εμπλοκή. Το Ριάντ δεν έχει ενστερνιστεί πλήρως την θέση των ΗΠΑ αλλά ξεκάθαρα κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: skai.gr