Η ευθύνη στις τράπεζες

Οκτώ στους δέκα Έλληνες επιρρίπτουν ευθύνες στις ίδιες τις τράπεζες για την κρίση του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή της Κυριακής".

Συγκεκριμένα, το 80% θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη, το 7% επιρρίπτει μικρή ευθύνη στις τράπεζες, ενώ μόλις δύο στους δέκα τις θεωρούν απολύτως αθώες.

Το 51% μάλιστα θεωρεί πως πρέπει να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα τους, ενώ μόλις το 29% τάσσεται υπέρ του να μπει το Δημόσιο στο μετοχικό τους κεφάλαιο και να αποκτήσει τον έλεγχο τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 61% εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα δίνει εύκολα στεγαστικά δάνεια, ενώ το 88% θεωρεί πως τα νοικοκυριά χρωστούν πολλά ή πάρα πολλά στα πιστωτικά ιδρύματα.

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης ότι διευρύνεται το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στις προοπτικές της οικονομίας. Το 78% δηλώνει αρκετά ή πολύ ανήσυχο για την παγκόσμια οικονομική κρίση ενώ μόλις το 7% δείχνει να μένει ανεπηρέαστο από αυτή.

Το 90% αξιολογεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) οι Έλληνες καταναλωτές είναι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 62% των καταναλωτών θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε το χρόνο που πέρασε ενώ το 61% πιστεύει ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος πριν από δυο χρόνια προέβλεπε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλώνει ότι η κρίση θα επηρεάσει όλες τις χώρες της ευρωζώνης, αλλά για ορισμένες από αυτές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θα είναι οδυνηρή.
Πηγή: skai.gr