Η Ευρώπη ζητά από τη Ρωσία σταθερή και επαρκή προμήθεια ενέργειας

Θέματα λαθρομετανάστευσης, αλλά και ενεργειακής πολιτικής απασχολούν το άτυπο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, στο Λάχτι της Φινλανδίας. Φιλοδοξία της φινλανδικής προεδρίας είναι να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει ενιαία στάση στις συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό οι «25» αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για σταθερή και επαρκή προμήθεια ενέργειας εν όψει της συνάντησης που θα έχουν αργότερα με το ρώσο πρόεδρο. Ειδικότερα, θα ζητήσουν από το Βλαντιμίρ Πούτιν να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες στις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στη Ρωσία, αλλά και να διαλευκάνει την υπόθεση της δολοφονίας της δημοσιογράφου Αννα Πολιτόφασκαγια. Ακόμα, θα συζητήσουν προτάσεις για την αύξηση εισαγωγής ενεργειακών πόρων από τη Μεσόγειο, τη μαύρη Θάλασσα, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Κόλπου. Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα της ενέργειας, θεωρώντας ότι η συζήτηση θα γίνει στην παραδοσιακά καλή ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών.
Επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η αποφυγή μίας κατάστασης στην οποία η Ρωσία θα κάνει ξεχωριστές συμφωνίες και με διαφορετικούς όρους με κάθε κράτος μέλος. Επιδιώκει, επίσης, οι ευρωπαίοι επενδυτές να έχουν τόση πρόσβαση στη Ρωσία, όση και οι Ρώσοι στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μείωση παραγωγής

Στο μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών βρέθηκε τον Ιούνιο η παραγωγή πετρελαίου στη Βρετανία, σύμφωνα με πηγές του πετρελαϊκού κλάδου. Η παραγωγή 1,34 εκατ. βαρελιών ημερησίως, τον Ιούνιο, στη Βρετανία αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1978, όταν η βιομηχανία της Βόρειας Θάλασσας παρουσίαζε κατακόρυφη άνοδο και η παραγωγή συνεχώς αυξανόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της βρετανικής κυβέρνησης.
Οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες ενίσχυσαν τις επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά δεν πέτυχαν μέχρι τώρα να φρενάρουν την πτώση της παραγωγής. Όπως αναφέρει και το στέλεχος της Royal Bank of Scotland, Θόρστεν Φίσερ, «υπήρξαν περισσότερες επενδύσεις και αύξηση της έρευνας και την ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής».
Εξάλλου και η Νορβηγία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μείωση της παραγωγής της. Τον περασμένο Απρίλιο, η παραγωγή πετρελαίου της Νορβηγίας υποχώρησε στα 2,22 εκατ. βαρέλια ημερησίως, περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.
Πηγή: skai.gr