"Η ελληνική οικονομία απαιτεί γενναίες αποφάσεις"

Μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ανάλογα με αυτά που πήρε η Ιρλανδία, η οποία μείωσε και τους μισθούς, πρέπει να πάρει η Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της αρμοδίας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως είπε, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο είναι αναγκαίες και εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική κυβέρνηση να έχει την διορατικότητα να τις πάρει.

Παράλληλα, με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, εντός των επόμενων δύο μηνών, απειλεί την Ελλάδα η Standard and Poor's.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 125% το 2010 και θα είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Η ανακοίνωση του οίκου προκάλεσε την εκτίναξη του σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά στις 196 μονάδες βάσης

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη διαδικασία βρίσκεται και ο οίκος Moody's, ενώ ο οίκος Fitch προχώρησε ήδη σε υποβάθμιση της χώρας μας.

Στο μεταξύ, με μεγάλη πτώση 2,73% στις 2.318,64 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Πηγή: skai.gr