Η διαδρομή του ``μαύρου`` χρήματος από τη Ζίμενς στην Ελλάδα

Τη διαδρομή του ``μαύρου`` χρήματος από τα ταμεία της γερμανικής Ζίμενς, στην Ελβετία και από κει στην Ελλάδα περιγράφει στα νέα της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Ζι Ντοϊτσε Τσάιντουνγκ, που αποκάλυψε το σκάνδαλο.
Ο Βον Κλάους Οτ αναφέρει ότι από το Μόναχο κατατέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς εταιριών στην Αμερική, την Αυστρία και νησιά της Καραϊβικής, με εικονικά τιμολόγια, καταλήγοντας σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.
Από κει ένα μέρος των χρημάτων διαβιβάσθηκε σε λογαριασμούς στους οποίους είχε πρόσβαση ο επικεφαλής της Ζίμενς Κομ στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση του ΣΚΑΙ αν από τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων πολιτικών στο σκάνδαλο ο κ. Οτ απάντησε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες και πρόσθεσε ότι οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν τη διαδρομή των χρημάτων από το Μόναχο στην Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η DW, την προφυλάκιση δύο ακόμη ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του ομίλου Siemens διέταξε την Τετάρτη η εισαγγελία του Μονάχου. Οι δύο συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν στον αρμόδιο ανακριτή, εργάζονταν στο λογιστήριο και στο τμήμα ενδοεπιχειρησιακού ελέγχου της εταιρείας. Συνολικά έχουν προφυλακιστεί για την ίδια υπόθεση έξι συνεργάτες του ομίλου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, οι συλληφθέντες «συνέστησαν συμμορία με σκοπό την κατ` εξακολούθηση διάπραξη του αδικήματος της απιστίας σε βάρος της εταιρείας Siemens, διατηρώντας «μαύρα ταμεία» σε χώρες του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον κ. Σμιτ-Ζόμερφελντ, οι οικονομικές απώλειες που υπέστη η Siemens από τις ενέργειες των συλληφθέντων υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ανακοίνωση των Αρχών γινόταν λόγος για «υπεξαίρεση της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ».
Ενδεικτικό της διάστασης που έχει η υπόθεση είναι το γεγονός ότι μόνο από τους «μαύρους» τραπεζικούς λογαριασμούς στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας διακινήθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Αλλα 40 εκατομμύρια διοχετεύθηκαν από ανάλογους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την Ζιν-ντόιτσε Τσάιτουνγκ, από τα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 5 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για δωροδοκίες υψηλόβαθμων νιγηριανών αξιωματούχων, προκειμένου να ανατεθούν στην Siemens έργα στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών. Αλλα 5 εκατομμύρια «έφυγαν» από λογαριασμό τράπεζας στο Ινσμπρουκ της Αυστρίας με προορισμό στελέχη των ιταλικών τηλεπικοινωνιών, υποστηρίζει η εφημερίδα.
Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η εισαγγελία Αθηνών έχει αρχίσει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κρούσμα δωροδοκίας στη διαδικασία ανάληψης ολυμπιακών έργων από τη Siemens.
Πηγή: skai.gr