Η ΔΕΗ νικήτρια στον διαγωνισμό για την εξαγορά του λιγνιτικού σταθμού του Μπόμποφ Ντολ

Σε αίσιο τέλος φαίνεται ότι οδηγείται η υπόθεση εξαγοράς του θερμοηλεκτρικού σταθμού του Μπόμποφ Ντολ από τη ΔΕΗ, καθώς, μετά από παλινωδίες πολλών μηνών και διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, το εκτελεστικό συμβούλιο της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η ελληνική εταιρία είναι η νικήτρια του σχετικού διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «BTA», οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό διάστημα 70 ημερών, για να διαπραγματευτούν για τις τελικές λεπτομέρειες της εξαγοράς, όπως ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Ιδιωτικοποιήσεων, Τοντόρ Νικόλοφ.
Οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας θα εστιαστούν -κατά το «ΒΤΑ"- σε τρία πεδία: Πρώτον, η βουλγαρική πλευρά ενδιαφέρεται να πετύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους, όσον αφορά την αγορά λιγνίτη από τα ορυχεία του Μπόμποφ Ντολ, για περίοδο τουλάχιστον πέντε ετών. Δεύτερον, θα διεκδικήσει πρόσθετες εγγυήσεις από την αγοράστρια για επενδύσεις εκσυγχρονισμού του σταθμού. Το τρίτο «κεφάλαιο» των διαπραγματεύσεων αφορά τους όρους αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ).
Προσφορές για την εξαγορά του σταθμού είχαν καταθέσει η ΔΕΗ και η ιταλική εταιρία Εnel. Η ΔΕΗ είχε προσφέρει τίμημα 282,09 ευρώ ανά μετοχή (που αντιστοιχεί σε συνολικό ποσόν 70,9 εκατ. ευρώ), ενώ δεσμεύτηκε και για πρόσθετες επενδύσεις. Πολύ χαμηλότερη ήταν η οικονομική προσφορά της Enel.
Ωστόσο, η Αρχή Ιδιωτικοποιήσεων είχε απορρίψει αμφότερες τις υποψήφιες, με το επιχείρημα ότι οι προσφορές τους δεν ήταν ικανοποιητικές. Η απόφαση αυτή προκάλεσε προσφυγές και πολύμηνες δικαστικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα η διαδικασία κατακύρωσης του σταθμού να καθυστερήσει περισσότερο από έναν χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr