Η αύξηση του επιτοκίου δεν έσωσε την παραπαίουσα τουρκική λίρα

Βραχύβια αποδείχτηκε η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας μετά την χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά τρεις μονάδες.

Το τουρκικό νόμιμα υφίσταται μεγάλες πιέσεις από το πρωί, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να κατρακυλά κατά περίπου 4%, και να διαμορφώνεται ακόμα και στις 4,8 λίρες ανά δολάριο. Λίγο πριν τις 20:00 οι πιέσεις έχουν εξασθενήσει ελαφρώς, με την ισοτιμία να έχει πέσει στις 4,71 λίρες προς το αμερικανικό νόμισμα.

Η νέα αποδυνάμωση της λίρας καταδεικνύει πως οι αγορές αντιλαμβάνονται την αύξηση του επιτοκίου ως προσωρινό «επίδεσμο» σε μια μεγαλύτερη «πληγή», και δεν αποκλείεται η Κεντρική Τράπεζα να κληθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του επιτοκίου.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του αμερικανικού από τα τέλη του 2017.

Η παρατεταμένη αποδυνάμωση της λίρας συνιστά μεγάλο πρόβλημα για τις τουρκικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τους «Financial Times» έχουν χρέη περίπου 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένα νομίσματα.

Ο μεγάλος όγκος ιδιωτικού χρέους
σε ξένο νόμισμα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους για να εξυπηρετούν τις οφειλές τους, αλλά και ότι η τουρκική οικονομία είναι πιο ευάλωτη στην σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα και στην επακόλουθη ενίσχυση του δολαρίου.

Έναν μήνα πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, η οικονομία έχει αναδειχτεί σε ευάλωτο σημείο για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δρομολόγησε πολιτικές εύκολου δανεισμού ώστε να τονωθεί η οικονομία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ωστόσο, η μεγάλη ροή χρήματος στην αγορά έχει προκαλέσει υπερθέρμανση της οικονομίας, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς που υπερβαίνουν τις δομικές δυνατότητές της, και πληθωρισμό που αγγίζει το 11%.

Ο τούρκος πρόεδρος είναι μάλιστα πολέμιος των υψηλών επιτοκίων και την προηγούμενη εβδομάδα θορύβησε τις αγορές προαναγγέλλοντας πως μετεκλογικά προτίθεται να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.
Πηγή: skai.gr