Γιατί η Βουλγαρία θα χάσει εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση άτακτου Brexit

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Βουλγαρία θα χάσει 111 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία, οι ετήσιες ζημίες θα ανέλθουν στο ποσό των 61 εκατομμύρια ευρώ, αναφέρει έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, ευρήματα της οποίας μεταδίδουν βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.

Από την έρευνα προκύπτει ότι, σε περίπτωση ενός "σκληρού" Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει 57,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον εθνικό του πλούτο και οι απώλειες της ΕΕ θα είναι 40,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο από το Brexit χωρίς συμφωνία είναι η Γερμανία, η οποία θα χάσει 9,5 δισ. ευρώ ετησίως και η Γαλλία (7,73 δισ. ευρώ/ετησίως). Ένα τέτοιο σενάριο θα επηρεάσει λιγότερο τη Μάλτα (απώλειες 31 εκατ. ευρώ ετησίως) την Κύπρο (απώλειες 42 εκατ. ευρώ ετησίως).

Μια συμφωνία για το Brexit θα μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις, με τις μισές απώλειες στη Γερμανία - 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απώλεια θα είναι περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, και σε ολόκληρη την ΕΕ περίπου 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένες μη ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να επωφεληθούν από το Brexit.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και της Κίνας κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία μικρή αύξηση αναμένεται στη Ρωσία κατά 260 εκατ.ευρώ ετησίως.

Ο οικονομολόγος Dominic Potaut του Bertelsmann Stiftung, ο οποίος εκπονεί τη μελέτη μαζί με τον Jordano Mion από το Πανεπιστήμιο του Sussex, σημείωσε ότι το Brexit θα κάνει το εμπόριο στην Ευρώπη πιο ακριβό και έτσι το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο θα γίνει πιο ελκυστικό.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι περιοχές της νότιας Αγγλίας θα επηρεαστούν ιδιαίτερα σοβαρά από το "σκληρό" Brexit λόγω της γεωγραφικής τους εγγύτητας και των στενών εμπορικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Το Λονδίνο θα πληγεί σε πιο έντονο βαθμό σε περίπτωση ενός Brexit δίχως συμφωνία - περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες/ ανά έτος.

Στη Γερμανία, οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από ένα "σκληρό" Brexit θα είναι το Ντίσελντορφ (650 εκατ. ευρώ /ετησίως) και η Κολωνία (560 εκατ. ευρώ/ ετησίως).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ