Γιατί η Κίνα ενίσχυσε τα αποθέματα χρυσού της για τέταρτο συναπτό μήνα

 AP Photo / Mike Groll
Τα αποθέματα χρυσού του για τέταρτο συναπτό μήνα ενίσχυσε το Πεκίνο. Το αγοραστικό… αμόκ της Κίνας όσον αφορά την αγορά χρυσού έρχεται εν μέσω παρόμοιων προσπαθειών από άλλες κεντρικές τράπεζες να αποσυνδεθούν από το αμερικανικό δολάριο, στο πλαίσιο της εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) η Κίνα αύξησε τα αποθέματα χρυσού για τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Μάρτιο. Η εισροή χρυσού τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 11,2 τόνους μετά την προσθήκη 10 τόνων το Φεβρουάριο, 11,8 τόνων τον Ιανουάριο και 9,95 τόνων το Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τα συνολικά αποθέματα να ανέρχονται σε 1.894 τόνους ή 60,62 εκατομμύρια ουγκιές. Η Κίνα, ο κορυφαίος παραγωγός και καταναλωτής χρυσού στον κόσμο, συνεχίζει την αγορά χρυσού, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την απομάκρυνση από το αμερικανικό δολάριο.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω παρόμοιων προσπαθειών από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ιαπωνίας, να πωλούν αμερικανικά αποθέματα δολαρίων και δάνεια, εν μέσω της αίσθησης ότι αποτελούν αδύναμη επένδυση. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι αβεβαιότητες σχετικά με τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διαδραματίζουν επίσης ρόλο, σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Τον Ιανουάριο η Κίνα είχε το έκτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, εν μέσω αναφορών από το World Gold Council, ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες είχαν αγοράσει συνολικά 651,5 τόνους πέρυσι.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι αν η Κίνα συνεχίζει «να συσσωρεύει χρυσό με τους σημερινούς ρυθμούς και μετά το 2019, μπορεί να τελειώσει την χρονιά ως η κορυφαία αγοραστής μετά τη Ρωσία», η οποία έχει ήδη αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της σε περίπου 2.149 τόνους.

Πηγή: skai.gr