Κλείσιμο

Γιατί αυξήθηκαν καθέτα κίνηση και έσοδα στο FIR Λευκωσίας

Πολύ μεγάλα είναι τα παράπλευρα οφέλη για την Κύπρο από τις συμφωνίες που υπέγραψε το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, λόγω μιας μικρής αλλά σημαντικής λεπτομέρειας: το άνοιγμα των ουρανών του Ισραήλ για τις πτήσεις από τις χώρες αυτές. 

Σύμφωνα με τον Φιλεύθερο Κύπρου, Αυτό σημαίνει ίσως και αύξηση της αεροπορικής κίνησης στο Fir Λευκωσίας κατά πολλές δεκάδες και ίσως εκατοντάδες αεροπλάνων καθημερινά, με παράλληλη αύξηση τόσο των καθηκόντων του τομέα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου, αλλά και μερικές δεκάδες πρόσθετα εκατομμύρια ευρώ είσπραξης για το κράτος μέσω των δικαιωμάτων για τις πτήσεις αυτές.

Για να γίνει εφικτή η διέλευση πτήσεων από τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν μέσω του Ισραήλ, το Ισραήλ και η Ιορδανία, που επίσης επηρεάζεται θετικά υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη, διακρατική συμφωνία, που προβλέπει το άνοιγμα του εναέριου χώρου του Ισραήλ, για πτήσεις που προέρχονται ή κατευθύνονται προς τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας. 

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ υπέγραψε αεροπορική συμφωνία με την Ιορδανία που θα επιτρέπει σε πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν να πετούν μέσω του ισραηλινού εναέριου χώρου. Αυτό σημαίνει ότι τα αεροπλάνα προερχόμενα από Εμιράτα και Μπαχρέιν θα περνούν από τα Fir Ιορδανίας και Ισραήλ και θα εισέρχονται στο Fir Λευκωσίας.

Μια τέτοια συμφωνία, συζητείται από χρόνια, αλλά Ισραήλ και Ιορδανία μπόρεσαν να την ολοκληρώσουν μόνο αφού το Ισραήλ και τα δύο αραβικά κράτη του Κόλπου υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία τον περασμένο μήνα για εξομάλυνση των σχέσεων τους με το Ισραήλ.

Από την μέρα που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και τα εμπορικά αεροσκάφη θα είναι πλέον σε θέση να πετούν μέσω του διαδρόμου Ισραήλ-Ιορδανίας, οι χρόνοι πτήσεων για ορισμένες διαδρομές μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, θα είναι αισθητά μικρότεροι.

Σήμερα, οι πλείστες πτήσεις από τα αεροδρόμια των χωρών αυτών και αντίστροφα, αναγκάζονται να πετάξουν πολύ ανατολικότερα, από το Ιράκ και να περάσουν από τα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας αφού αποφεύγεται και η Συρία. Συντηρητικά μπορεί να υπολογιστεί ότι στο Fir Λευκωσίας οι υπερπτήσεις, που υπό κανονικές συνθήκες την θερινή περίοδο φτάνουν τις 1.000 την ημέρα, θα διπλασιαστούν.

Ο  Eurocontrol, έχει συμβάλει καταλυτικά στην επίτευξη της συμφωνίας. Μέσω του Fir Λευκωσίας, τα αεροπλάνα θα διανύουν περίπου 500 χλμ. σε κάθε πτήση και οι αεροπορικές εταιρείες, θα καταβάλλουν τα τέλη για τις υπηρεσίες που θα τους παρέχουν οι κυπριακές υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, που διευθετούνται μέσω του Eurocontrol.