Γιατί αγοράζει τόση γη ο Μπιλ Γκέιτς; Τα σενάρια συνωμοσίας και η αλήθεια

Τον Ιανουάριο, το αμερικανικό περιοδικό The Land Report, που κάθε χρόνο εκδίδει τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι ο Bill Gates και η σύζυγός του Melinda έχουν ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ιδιωτικής καλλιεργήσιμης γης στη χώρα, αξίας άνω των 690 εκατ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με το The Land Report, ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ είναι ο πρόεδρος της Liberty Media, John Malone, και ακολουθεί ο ιδρυτής του CNN, Ted Turner. Ο Jeff Bezos της Amazon βρίσκεται στην 25η θέση, ενώ ο Bill Gates είναι στην 49η θέση και ανεβαίνει. 

Όπως αποδεικνύεται, ο τρίτος πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο έχει αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις γης στο Ιλινόι, την Αϊόβα, τη Λουιζιάνα, την Καλιφόρνια και σε καμιά δεκαριά ακόμα πολιτείες. Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχει στην κατοχή του τουλάχιστον 242.000 έικρ αμερικανικής γης. 

Τα περισσότερα πράγματα με τα οποία ασχολείται ο Gates συνήθως δίνουν τροφή για σενάρια συνομωσίας. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αγοράζει γη για να κάνει φουτουριστικά πειράματα για τη ζωή στις πόλεις ή για τη δημιουργία νέων τροφίμων. 

Όμως ο λόγος μάλλον είναι πιο απλός: Πρόκειται για μία καλή επένδυση, με χαμηλές διακυμάνσεις, που δεν συνδέεται ιδιαίτερα με τα χρηματιστήρια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου. 

Άλλωστε, ο Bill Gates έχει περάσει χρόνια διαφοροποιώντας την ύψους 129 δισ. δολαρίων περιουσία του, μέσω της επενδυτικής του εταιρείας Cascade Investments. Υπεύθυνος για την εταιρεία διαχείρισης των κεφαλαίων του όπως και για τα 50 δισ. ευρώ του Bill and Melinda Gates Foundation είναι ο Michael Larson. Όπως έγραφε για αυτόν η Wall Street Journal το 2014  «ο κ. Larson βγάζει τα χρήματα και ο κ. Gates τα χαρίζει». 

«Η αγροτική γη είναι μία ελκυστική επένδυση εδώ και χρόνια, καθώς βγάζει αξιόπιστες αποδόσεις για τους επενδυτές και τους ιδιοκτήτες μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας κυρίως στην παραγωγή τροφής, ινών και καυσίμων για έναν κόσμο που πεινάει για πόρους», εξηγεί η Emily Norton της εταιρείας ακινήτων Savills. «Οι επενδυτές τώρα δείχνουν όρεξη για το επόμενο υπόδειγμα της οικονομικής σκέψης, όπου  διαχειριζόμαστε τη γη με τέτοιο τρόπο ώστε να της δίνουμε τόσα, ή και περισσότερα, από αυτά που της παίρνουμε», προσθέτει. 

Οι επενδυτές που ποντάρουν στη γη βλέπουν  μακροπρόθεσμα κέρδη από την ενίσχυση της παραγωγικότητας, καθώς η αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη εντείνει τις πιέσεις για περισσότερη και καλύτερης ποιότητας τροφή. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγροτική γη εκτινάσσεται. Το fund επενδύσεων σε  αγροτική γη (REIT)  Farmland Partners, που έχει στην κατοχή του 156.500 έικρ σε 16 αμερικανικές πολιτείες, είδε την αξία του να υπερδιπλασιάζεται από τον Νοέμβριο. Το Gladstone Land, ένα άλλο τέτοιο REIT, κινείται σε ιστορικά υψηλά. 

Η αγροτική γη στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου ο Gates έκανε την τελευταία αγορά του, είναι πολύτιμη, με τιμές στα 10.000 με 15.000 δολάρια ανά έικρ. 

«Ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft, έχει ένα alter ego. Τον Αγρότη Bill, τον τύπο που έχει στην κατοχή του περισσότερη αγροτική γη από οποιονδήποτε άλλο στην Αμερική», έγραψε ο διευθυντής του The Land Report,  Eric O’Keefe. Ο ίδιος ο Gates πάντως, όταν ερωτήθηκε για τις αγορές γης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Reddit, είπε πως δεν έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, αλλά με την επιστήμη των σπόρων και την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων. 

«Ο αγροτικός τομέας είναι σημαντικός. Με πιο παραγωγικούς σπόρους μπορούμε να αποφύγουμε την αποψίλωση των δασών και να βοηθήσουμε την Αφρική να αντιμετωπίσει τις κλιματικές δυσκολίες που έχει μπροστά της», είπε. 

Όμως, η τελική απόφαση ήρθε από την επενδυτική του εταιρεία. Άλλωστε, η Cascade Investment είναι μέτοχος των εταιρειών φυτικού κρέατος Beyond Meat και Impossible Foods, καθώς και της εταιρείας αγροτικού εξοπλισμού John Deere.

Πηγή: moneyreview